8 Ağustos 2016 Pazartesi

İşte Özge TEMEL in Gözünden Kadının binlerce yıllık merakı: Süs...

Kadının binlerce yıllık merakı: Süs

Süslenmek kadının yaradılışında vardır. Her kadın güzel görünmek ister. Kadınlar kendini daha alımlı, daha güzel göstermek için en yakışanı bulmak adına moda akımlarını takip ederek gerek giyim, gerek aksesuar, gerekse makyaj tarzlarında sürekli arayış içindedirler.
Aslında süslenmek evrensel olduğu kadar tarihselde bir arayıştır.
Severek öğrenilen her şey akılda kalır
Ortaokuldan beri arkeoloji müzelerine gidip çizimlerimi geliştirmek için tors çizerdim. Çizimlerim bittikten sonra müzede bulunan anıt mezarları, taşları, el aletlerini anforaları ve çeşitli takıları kendimce inceleyip çıkardım.
M.Ö. dönemlerde ve M.S. ilk medeniyetlerde kadınların süs ile ilişkilerini takıyla sınırlı olduğunu düşünürdüm. Ta ki Dokuz Eylül Üniversitesi Tasarım bölümünde okurken kendisi sayesinde en sevdiğim ders olan “Sanat tarihi” hocam Arkeolog Altan Türe’yle tanışana kadar.
Tüm ömrünü kültür tarihine adamış, bir çok Arkeoloji müzesinde müdürlük, kültür bakanı danışmanlığı, öğretim üyeliği ve Avrupa Birliği Kültür projelerine danışmanlık yapan ve bildiğini mükemmel bir şekilde öğrencilerine aktaran, aktardıkça mutlu olan yegane öğretmenlerdendir.
Ve bir gün bahçede ağzında piposu bembeyaz bıyıklarının altından “Çocuklar kitaptan bakmak yetmez görmek gerek” dedi. O hafta sınıfça Selçuk’ta bulunan Efes Müzesi’nin yolunu tuttuk.
Kadın, her dönemde kadın
Efes Müzesi’nin kapısından girdik ve ilk salonun solunda bulunan camlı vitrine doğru ilerledik. Pür dikkat Altan hocayı dinlerken “Çocuklar bunlar da o döneme ait cımbızlar” dediğinde çok şaşırmıştım. Demek ki kadınlar o dönemde sadece takı takmıyorlarmış. Hem kendilerine şekil verip, güzel kokup, hem de boyanarak süsleniyorlarmış. Cımbızlar, rastık çubukları, kemik taraklar, bronz aynalar, koku şişeleri, tokalar, küpeler, yüzükler, kolyeler, halhallar ve hatta vücutlarına bastıkları damgalar. Yani kadın her dönemde kadın.
Güzel görünmek her devrin ihtiyacı… Peki ya ne için?
Görüldüğü gibi kadının milattan öncesinden gelen arayışı en yalın anlatımla boyanmak ve süslenmek. Yani güzel görünmek. Yaşadığımız devirde kadınların büyük çoğunluğu kendileri için süslendiğini belirtiyor olsa da; Akla gelen en önemli sorulardan biri de acaba o dönemlerde kimin için süsleniyorlardı? Bir statü göstergesi ve kendileri için mi? Yoksa erkeklere güzel görünmek için mi?
Özge TEMEL
YENİGÜN GAZETESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder